Επιστροφή στο σχολείο: Η σωστή στιγμή να ξεκινήσουμε την προσαρμογή είναι τώρα – Δείτε πώς
Οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν. Μικροί και μεγάλοι οφείλουν να προσαρμοστούν σε μία νέα τάξη πραγμάτων, στο καθημερινό τους ωράριο. Όσο δύσκολο φαίνεται αυτό το κατόρθωμα για τους ενήλικες άλλο τόσο δύσκολο φαίνεται και για τα παιδιά τους. Η εν λόγω προσαρμογή των παιδιών και η επιστροφή τους σε ένα αυστηρό πρόγραμμα αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς -όπως είναι φυσικό- κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών δεν ακολουθούσαν κανένα πρόγραμμα στον ύπνο, το φαγητό και στις δραστηριότητες που έπαιρναν μέρος. Για να προσαρμοστούν τα παιδιά στο καθημερινό τους σχολικό πρόγραμμα απαραίτητη προϋπόθεση είναι μία μεταβατική περίοδος προσαρμογής, η οποία θα έχει ισχύ μίας εβδομάδας. Καθώς είναι αναμενόμενη η λύπη των παιδιών για το τέλος των διακοπών είναι σημαντικό οι γονείς να δώσουν μία θετική χροιά στην όλη διαδικασία της προσαρμογής.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι παρακάτω:
- Τις τελευταίες ημέρες των διακοπών είναι καλό να συζητήσετε με το παιδί σας για το άνοιγμα των σχολείων με σκοπό να εξαλειφθούν τα άγχη και οι φοβίες του σχετικά με το καινούριο περιβάλλον, του οποίου θα αποτελεί μέλος. Δείξτε στο παιδί ότι θα είστε δίπλα του σε οποιαδήποτε δυσκολία, ώστε να νιώσει ασφάλεια. Ακόμη, δώστε έμφαση στην αξία του να πηγαίνει κάποιος σχολείο, να κάνει νέους φίλους και να μαθαίνει νέα πράγματα.
- Προσαρμογή στη νέα ώρα ύπνου. Είναι σημαντικό να τεθεί μία συγκεκριμένη ώρα ύπνου μία εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων, προκειμένου η μετάβαση να γίνει σταδιακά. Θα μπορούσε να αποφευχθεί ο μεσημεριανός ύπνος, ενώ για το βραδινό ύπνο, ακόμη και αν το παιδί δυσκολευτεί να κοιμηθεί, είναι προτιμότερο να παραμείνει στο δωμάτιό του.
- Προσαρμογή των παιδιών στην κανονική ώρα των γευμάτων αλλά και σε ένα ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής. Πριν χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι είναι καλό τα παιδιά να γευματίζουν σε μία τυπική ώρα και να λαμβάνουν κατάλληλες τροφές.
- Αγοράστε εκπαιδευτικό υλικό που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του κάθε παιδιού προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία επανάληψη των όσων είχε διδαχθεί στο παρελθόν. Σημαντικό είναι το παιδί να αντιμετωπίσει αυτές τις δραστηριότητες ως παιχνίδι και όχι ως μία διαδικασία εξέτασης.
- Διαμορφώστε το παιδικό δωμάτιο του παιδιού. Το δωμάτιο πρέπει να είναι διαμορφωμένο με βάση την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, να είναι ευρύχωρο και φωτεινό. Το γραφείο στο οποίο θα διαβάζει είναι καλό να μην είναι κοντά σε εξωτερικά ερεθίσματα (π.χ. παράθυρο) και σε γενικές γραμμές ο χώρος αυτός θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως ένα ήσυχο περιβάλλον. Μέσα σε ένα τέτοιο δωμάτιο το παιδί θα νιώσει ασφάλεια και θα μπορεί να αποδώσει καλύτερα στη μαθησιακή του επίδοση.
- Αγορά των υλικών/αντικειμένων που θα χρειαστεί το παιδί για το σχολείο με την εμπλοκή του. Συμμετέχοντας το παιδί σε αυτή την ενέργεια όχι μόνο γίνεται πιο υπεύθυνο για τις επιλογές του αλλά επιλέγοντας τα αντικείμενα που θα χρειαστεί δίνει τη δική του πινελιά καθώς τα επιλέγει με βάση τα δικά του ενδιαφέροντα.
- Σωστή διαχείριση του χρόνου. Είναι χρήσιμο το πρόγραμμα των παιδιών τόσο του σχολείου και της ώρας του διαβάσματος όσο και το πρόγραμμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων να τους είναι γνωστό, κατανοητό και ξεκάθαρο. Σημαντικό είναι να μην υπερφορτώνουμε το πρόγραμμά τους με πολλές ασχολίες και υποχρεώσεις.
- Διάθεση χρόνου για ξεκούραση και παιχνίδι. Σημαντικό είναι τόσο για τα παιδιά όσο και για τη δική μας σχέση μαζί τους να παρέχουμε ελεύθερο χρόνο στα παιδιά για να παίζουν, ώστε να ηρεμούν και να χαίρονται την ανεμελιά της παιδικής τους ηλικίας. Θα μπορούσαμε να εμπλακούμε και εμείς στο παιχνίδι των παιδιών ώστε να χαλαρώσουμε και εμείς οι ίδιοι από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας αλλά και για να ενδυναμώσουμε τη μεταξύ μας σχέση με τα παιδιά μας.
Για να επιτευχθεί αυτή η μεταβατική περίοδος απαραίτητο είναι να μη χαθεί η επικοινωνία των παιδιών με τους γονείς. Όλοι οι κανόνες πρέπει να τεθούν με στοργή και αγάπη. Ακόμη και οι πιθανές διαμαρτυρίες των παιδιών θα πρέπει να επιλυθούν με ήρεμο τρόπο. Δεν πρέπει λοιπόν να αφήσετε τη πραγματικότητα να σας αγχώσει. Χαλαρώστε μαζί με τα παιδιά σας και απολαύστε το.
Πηγή: www.infokids.gr